Mayıs-Haziran / 2016 | 1106
Merkezinde sosyal adalet, insan hakları, kolektif sorumluluk ve farklılıklara saygı prensipleri yer alan sosyal hizmetlerde Türkiye’de çeyrek asrı geride bırakırken Lgbt’lere yönelik bu alanda üretilen çalışmaların oldukça kısıtlı olmasından ötürü Kaos GL olarak bu yıl çalışma başlıklarımızdan birini “sosyal hizmet” olarak belirledik. Bu sayıda, bu çalışmanın ürünlerinden biri oldu. Dosya konuklarımız arasında hem dünyanın pek çok yerinden hem de Türkiye’den uzmanlar ve aktivistler yer aldı.
Brian O’Neill ise eşcinsel bir sosyal hizmet uzmanı olarak kendi yaşam öyküsünden yola çıkıp kapsayıcı bir sosyal hizmetin gerekliliğine dair yazdı.
Dilek İnce Giysi Bankası’nın kuruluş hikayesine bizlere aktaran Buse Kılıçkaya ise trans Mahkumlarla kurulan ve her geçen gün etki alanı genişleyen dayanışma ağlarından bahsetti.
Gey ve biseksüel erkek seks işçilerinin sosyal ve sağlık hizmetlerinde karşılaştığı zorluklar üzerine ise Hans Knutagård yazdı.
Yıldız Tar eşitlikçi ve özgürlükçü bir “sosyal hizmet”in adımlarını LİSTAG ve GAG’ın danışmanlık hizmetleriyle anlattı.
Martyn Higgins sosyal hizmetler eğitiminin sosyal hizmetler alanında neden eleştirel bir pedagojik yaklaşım benimsemesi gerektiğine dair yazdı.
Nazlı Gizem Yıldırım ise “Cinsiyet Geçiş Sürecinde Sosyal Refakat” isimli çalışmasını hayata geçirirken karşılaştığı güçlükleri ve projenin sağladığı farkındalıkları, oluşturduğu dayanışmayı anlattı.
Nick J. Mulé, sosyal hizmetlerin LGBTİQ’lara karşı sorumluluklarını, Uluslararası Sosyal Hizmet Etik ve Prensipleri bağlamında değerlendirdi.
SES genel merkezi yöneticisi Belkıs Yurtsever ile bir söyleşi gerçekleştiren Ömer Turanlı ise SES’in sosyal hizmetler alanında LGBTİ’lere yönelik çalışmalarını sordu.
Transların ve trans öz örgütlenmelerinin dayanışma kampanyaları üzerine Öykü Ay ve Seyhan Arman’la söyleşi yapan Yıldız Tar ayrıca bu sayıda Trans Misafir Hanesi’nin kuruluş öyküsü ve ihtiyaçlarını misafirhanenin kurucularından Ebru Kırancı ve misafirhanede yaşayanlarla konuştu.
Julie Fish ve Kate Karban ise “Lezbiyen, Gay, Biseksüel ve Trans Sağlık Yetersizlikleri:
Sosyal hizmetlerde uluslararası perspektifler” başlıklı bir yazı kaleme aldı.
Elif Burcu Yamaner de Kaos GL Sosyal Hizmet Çalışma Grubu’nda yer alan sosyal hizmet uzmanlarıyla hem staj süreleri boyunca Kaos GL’deki deneyimlerine hem de sonrasındaki çalışmalarına dair bir söyleşi gerçekleştirdi.
Tess Vo da “Yurttaşlık Hakları Olarak Engelli Hakları: Kanada Engelli Hakları Hareketi İçindeki Zorluk ve Dışarıda Bırakmalar” yazısıyla bu sayıya katkı verenler arasında yer aldı.
Kapakta ve Umum sayfasında çalışmaları yer alan “Grayson Perry: Küçük Farklılıklar” sergisinden görselleri kullanmamıza izin veren Pera Müzesi’ne başta olmak üzere, bu sayıya katkı sunan herkese teşekkürler…
Bir sonraki sayımızın dosya konusu ise, 4 yıldır olduğu gibi "Queer Teori" dersi öğrencilerinin çalışmalarından oluşuyor olacak.
Dosya dışı katkılarınızı 15 Haziran tarihine kadar editor@kaosgl.org adresine bekliyoruz
Keyifli okumalar.
Aylime Aslı Demir
E-posta bültenimize kayıt olup anlık olarak gelişmelerden haberdar olabilirsiniz!