Eylül-Ekim / 2015 | 1192
Kaos GL’nin bu sayısının dosya konusu "Queer Çalışmaları". Bu sayıda Kaos GL ve Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları Bölümü ortaklığında 3 yıldır gerçekleşen "Queer Teori" derslerinin çalışmaları yer aldı. Queer’in pek çok çalışma alanından yazıları bulabileceğiniz bu sayıda yer alan başlıklar şöyle;
Özgül Saygun, Kıbrıs’ın kuzeyinde LGBTİ’lerin örgütlenme tarihine odaklanırken 2014 yılında yürürlüğe giren Ceza (Değişiklik) Yasasının hem LGBTİ’ler hem de Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşayan insanlar için neler ifade ettiğini değerlendirdi.
Donna Haraway’in ‘Siborg Manifestosu’nu Queer Teori ile beraber okumasını yapan Oya Özsavaş kategori dışı olma durumu, iktidardan kaçış olanaklarını tartıştı.
Georges Bataille, İğrençlik ve Anne(m) başlıklı yazısızla Çağdaş Gümüşoluk, Julia Kristeva’nın Korkunun Güçleri –İğrençlik Üzerine Deneme– kitabı üzerinden bir Georges Bataille okuması yapmakta ve yazarın Annem adlı öyküsünde iğrençlik ve iğrenme ile kurduğu ilişkiyi incelenmekte.
Sengül Kılıç ise Judith Butler’ın Radikal Demokrasi Yorumuna ve Queer Teori’nin siyasal potansiyellerine odaklanmakta.
Geleneksel ve çağdaş dönemlerinde İslam’ın eşcinsellik yorumlarını araştıran Mücahit Oğuz, aynı zamanda dünyadan pek çok yerinde örgütlenen müslüman lgbt’lerin söylemlerinin karşılaştırmalı okumasını yapıyor.
Betül yeniçeri’ de Querella filminin analiziyle Fassbinder sinemasındaki queer yansımaları gözler önüne seriyor. Bir diğer queer sinema çalışmasını da "Queer Sinema: Jean Genet’in BİR AŞK ŞARKISI" isimli yazısıyla Tuğçe Çabuk yapıyor.
Homofobi nedir? Ne değildir? sorusuyla yola çıkan Nüket Paksoy Erbaydar ise "Homofobi" kavramını haritalandırıyor.
Son olarak Fatma Akar’da Butler’ın Kadın, Cinsiyet – Toplumsal Cinsiyet, Performatif Kavramları ve Feminizme Eleştirisi’yle dosyamızı tamamlıyor. Dergiye katkı sunan herkese sonsuz teşekkür!
Keyifli okumalar.
E-posta bültenimize kayıt olup anlık olarak gelişmelerden haberdar olabilirsiniz!