Kent ve Yerel Seçimler - 134

Kent ve Yerel Seçimler - 134 - Kaos GL Dergi

Kent ve Yerel Seçimler - 134

Ocak-Şubat / 2014 | 1023

Eşcinsel gettolar değil kentin tamamını istiyoruz! 

LGBT’lerin 2013 yılını Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum kapsamında insan hakları açısından değerlendirme imkânı bulduk. Ömer Akpınar, “neden buradasın” diye sordu sempozyum katılımcılarına derginin ilerleyen sayfalarında okuyabilirsiniz. 2013’ü ayrımcılık karşıtı sempozyumla uğurlarken 2014’e Kuir Festival ile merhaba diyoruz. Ankara’nın griliğini gökkuşağına boyayan festival LGBT direnişi temasıyla seyirciyi selamlıyor… 

Bu sayıda LGBT Hareketi’nin kente ilişkin arzu halini sorgulamaya çalıştık. Kentte var olma çabası, muhaliflerle dayanışma, yerel seçimler, yerelde siyasi temsil bu sayının öne çıkan konu başlıklarından bir kaçı… 

Kentte bize vaat edilmiş olsa da yaşamaya zorlandığımız, sıkıştırıldığımız, itildiğimiz alanlarla yetinmeyeceğiz, bütün kenti istiyoruz. Okuluyla, hastanesiyle, sendikasıyla, işyerleriyle… LGBT Hareketi’nin  “ayrımcılığa uğramamak” ya da “eşit katılım” ile sınırlı değil, kentin heteronormatif öğelerini yıkarak yeniden özgür bir kent inşası talebi var. 

Kent dosyasında Sinan Birdal, “Gezi sonrası yerel siyasette açılan olanakları göz ardı etmek ciddi bir kavrayış eksikliğine delalet ediyor. Gezi, temsil edilenlerin artık temsilciler aracılığıyla değil kendi kendilerini temsil etmelerine yol veren bir siyaseti ortaya çıkarmışken, hareketin bu siyaseti ve aslında kendi kendini nasıl örgütleyeceği üzerine bir tartışma yürütmesi elzem.” diye soruyor. 

Sezen Yalçın ise, Yerel siyasetin aslında o kadar da yerel olmayışı, hak ve özgürlüklerin yerelde hayata geçirilmesinde hiçbir kazanım sağlanamayacağı anlamına gelmiyor. Daha adil ve eşitlikçi bir kent için kentin işleyişinde söz sahibi olmanın, muhalefet yöntemlerini kurumsal siyasetin yerelde var olan araçlarını kullanarak zorlamanın önemli olduğunun altını çiziyor ve anayasada yok sayılan LGBTİ’lerin kentlerde yok sayıldığının altını çiziyor. 

Mehmet Tarhan ise, yerel siyaset ve LGBTİ ilişkisini LGBTİ’lerin bir siyasi temsil iddiası olan bir kitle olup olmadığını sorarken aynı zamanda LGBTİ’ler için yerel siyasetin olup olmadığının tartışılması gerektiğini söylüyor ve yerel yönetimlerde temsil edilmenin yerel siyaset yapmak anlamına gelip gelmediğini tartışmak gerektiğini hatırlatıyor. 

Yerel siyaset, kent ve LGBT konusunda başka başka ülkelere bakmaya çalıştık, kim nerede ne yapıyor: 

17 Mayıs Homofobi Karşıtı Gün etkinlikleri kapsamında Kaos GL’in misafiri olarak Ankara’ya gelecek olan IDOHA komitesi başkanı Tamara Adrian ile Venezüella üzerine keyifli bir söyleşi ve Polonya milletvekili Robert Piedron ile söyleşi sizi dosya konumuza hazırlar nitelikte. 

LGBT Departmanı sorumlusu Guillaume Mandicourt, Belediye’nin eşitlik mücadelesini Kaos GL’ye anlattı. 

Sandrine Salerno, Kaos GL Dergisi’nin “Yerel seçimler, yönetimler ve örgütlenmeler” üzerine hazırladığı bu sayıya, Cenevre’yi daha yaşanılır bir şehir haline getirmek için harcadığı çabaları anlatmak için konuk oluyor. 

İsveç LGBT hakları açısından iyi örneklerle dolu bir ülke! İsveç’te LGBT’ler için her şey tamam mı? Bu soruya yanıt aramak için İsveç Parlamentosu Riksdag’dan dört vekil Barbro Westerholm, Roza Güçlü Hedin, Jonas Gunnarsson ve Hans Linde ile Ömer Akpınar görüştü ve izlenimlerini yazdı. 

Heterosekizm Eleştirisi ve Alternatif Politikalar Dersi dergimizin bu sayısına taştı! Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları yüksek lisans öğrencilerinin ders kapsamında yaptıkları söyleşilerden bazılarını Kaos GL okurlarıyla buluşturuyoruz: 

Meral Çolak Karaköse Kadınlar Aşklar Şarkılar oyununun yazarı Şamil Yılmaz ile söyleşti. 

Çiğdem Akğül’ün iki söyleşisi var,

Handan Çağlayan ile Kürt ve LGBT hareketleri üzerine söyleşi ve Funda Şenol Cantek ile kent ve kentin cinsiyeti üzerine yaptığı söyleşilere de yer veriyoruz. 

Beyhan Yeni’nin temsil adaleti ve kentler üzerine sorularını Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kentleşme ve Çevre Sorunları Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinden, Prof. Dr. Aykut Çoban yanıtladı. 

Yoldaş Ben İbneyim kitabının yazarı Yıldız Tar ile kitabı ve sol muhalefet ve kent üzerine söyleştik.

Umum’a Fulya Çetin 2003 yılında yaptığı “kızlar” isimli bir çalışmasıyla konuk oldu. 

Gelecek sayımızın dosya konusunda ayrımcılık karşıtı sempozyumun ana teması olarak “eğitim” üzerine düşünmek, tartışmak istiyoruz! Heteronormatif eğitime karşı neler yapılabilir? Queer pedagoji hangi kapıları aralayacak. Başka bir okul, başka bir eğitim mümkün olabilir mi? Çalışmalarınızı bekliyoruz!

  

İçindekiler:

  • 2. Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum’a geldim çünkü...
  • Venezuela Anayasası’nda trans olmak: “… ve benzeri”
  • Dünyayı Değiştirmek mi İstiyorsunuz, Yapabilirsiniz!
  • “Kadınlar, Aşklar, Şarkılar” İmkanı
  • 3. PEMBE HAYAT KUİRFEST
  • Yoldaş Ben İbneyim!
  • 80 Darbesinin Cinsiyetçi/Dışlayıcı Militarist Politikaları ve “Mağduriyet”lerinde Güçlenen İki Hareket: LGBT ve Kürt Hareketi
  • Pnyx’ten Gezi’ye Siyasetin Yereli
  • LGBT’ler Siyasi Temsil ve Seçimler
  • LGBTİ Hakları Mücadelesinde Yerel Siyaset nereye düşer?
  • Cenevre Belediyesi’nin LGBT hakları için adımları büyük
  • Belediye Başkanı Salerno: Cenevre, insanları için yaşasın istedim hep
  • İSVEÇ: Eşitliğin yolu yalnızca yasalardan mı geçer?
  • Gezi direnişi LGBTİ’leri görmeyen partiler için bir lütuftu
  • Yerelden Demokrasi
  • Kentleşme ve Temsilde Adalet
  • Kente Muhtelif Kılıklarda Dolan İktidar Karşısında ve Cinsiyetlendirilmiş Mekanlarda LGBT Olmak
  • KANADA’YA GİDECEĞİM, ARTIK MARY OLACAĞIM...