Eylül-Ekim / 2011 | 1424
Mekânların Tükürdükleri
Derginin bu sayısının “dosya” editörü Remzi Altunpolat, “Gettolaşma tartışmalarının başını alıp yürüdüğü şu günlerde, Kaos GL’nin yıllar önceki bir kapağında veciz biçimde ifade edildiği gibi “Eşcinsel gettolar değil “kent”in tamamını istiyoruz!” sloganını yeniden dillendirmenin tam zamandır” diyor ve ekliyor: Sadece LGBT’ler için değil ama… Herkes için.
Genel Yayın Yönetmeni Nevin Öztop ise “Mekân” dosyası için şunları söyledi:
“Mekân” diye giriştiğimiz dosyamızda, mekânın “kim”leri içerdiğinden çok “ne”ye içerlediğine kafamızı yorduk aslına bakarsanız. Kimlerin mekânda var olabildiğinden çok, mekânın kimleri tükürmeye ve dolayısıyla hazımsızlığından kurtulmaya çalıştığının yanıtlarının asıl yanıt olduğunu bilerek…
Ütopik kurgusal lezbiyen şehirleri!
Kaos GL Dergisi editörü Öztop şöyle devam etti:
Çöldeki vahayı anımsatan çakma güvenlikli alanlar, eşcinsel barların sahte içeri-buyurun-edicilikleri, semtlerin kurtarılmışları ve kurtarılamayanları, kentin kendini dönüştürmekle kalmayıp içindekileri de dönüştürmeye şartlanmışlığı, sokakların eril sanatları, şehirlerarası asayiş atışmaları, bir mekan olarak beden, ütopik kurgusal lezbiyen şehirleri, mekanın evsahibi olarak edebiyat, “kendimize ait odalar”, “baba evi”nden “koca evi”ne geçişler, “ev”lerimiz ve ev düzenlerimiz…
120. Sayının Dosya konukları…
Alp Biricik, “Politik Kamusal Alanda İki İleri Bir Geri Yürümek”
Levent Şentürk, “Kentsel (F)aktörler”
Ayten Alkan, “Cinsel Kimlik ve Şehir Üzerine “Yerli” Çalışmaların Kısacık Bir Dökümü
Hande Öğüt, “Lesvos, Gomore, Herland, Lesbian Land”
Ayça Kurtoğlu, “Kentli Olmak veya Kent Hakkı”
Doğu Durgun, “Performatif Bedenler, Mekânlar ve Erkeklikler”
Özge Karlık, “Adanın En Uzak Ucunda”
Funda Şenol Cantek, “Behzat Ç. ve Ankara’nın Mağrur Yenilgisi”
Burak Acıl, “Eril Bir Sokak Sanatı: Grafiti”
Dosyanın son bölümünde Umut Güner, Seçin Varol, Yeşim Başaran, Burcu Ersoy, Yasemin Öz ve Gülistan Aydoğdu deneyimlerinden ve kişisel tarihlerinden yola çıkarak bir mekânda, bir kentte, bir ülkede cinsiyetler/cinsel kimlikler asimetrisinin nasıl tezahür ettiğini serimliyorlar.
Ayrıca dosyada Atalay Göçer’in İstanbul Mimarlar Odası’ndan Mücella Yapıcı ile “Neoliberalizmin Günahkârları, Kentsel Dönüşüm, Başka Bir Sürgün!” başlığı altında gerçekleştirdiği röportaj yer alıyor.
“Dosya” dışındaki konular
İmge Oranlı, “Lezbiyen Arzuyu Yeniden Konumlandırmak” başlıklı çalışmasını bu sayıda tamamlıyor. Kumru Toktamış, eşcinsel evliliklerinin en son atan kalbi New York’tan dergiye bağlanıyor ve yalın ve neredeyse sıradan evlilik seremonilerinin son gelişmelerini aktarıyor. Son haftaların ağır malumatı TSK-AKP ilişkilerine, Erdal Partog anti-militarist çerçeveden bakışıyla ayrı bir yorum getiriyor. “Paketlenip satılan gösteri futbolu”nun çarkına, 24 yaşında istifa ederek çomak sokan Javi Poyes’i Osman Bulugil anlatıyor. Akif Kurtuluş-Ece Ayhan hattındaki mektup akışlarını fısıldayan Mehmet Atakan Foça,unuttuklarımızın hatırlatanı oluyor. Amy Winehouse ardından müzikle yas tutan Cenk Erdem, Türkiye’nin siyasi yasları gölgesinde Sezen Aksu’yu da yazısında selamlıyor.
7. Kadın Kadına Öykü Yarışması
Pınar Selek’in onur jürisi olacağı 7. Kadın Kadına Öykü Yarışması duyurusunun yer aldığı Dergi, 6. Yarışma’nın 2.’lik ödülü kazananı Denzi Deng’in ve Jüri Özel Ödülü kazananı Nilgün Küçükbatman’ın öykülerini paylaşıyor.
“Taciz ve Tecavüz”
121. Sayının “Dosya” konusu… 121. sayının dosyası: Taciz ve Tecavüz. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü vesilesi ile daha da anlamlanacak olan Kasım-Aralık sayısının gündeminde, “Şiddetin, cinselliği hedef alanı nasıl olur? LGBT bireyler, taciz ve tecavüzü nasıl yaşıyor ve tanımlıyor? Eşcinsel ve biseksüel kadınlar, cinsel şiddeti nasıl anlatıyor?” çevresinde dönecek sorular olacak.
Dergi, “Anlatmak, çoğalmanın en can alıcı noktasıdır” diyor ve okurlarını gelecek sayıya davet ediyor.
E-posta bültenimize kayıt olup anlık olarak gelişmelerden haberdar olabilirsiniz!