Mayıs-Haziran / 2024 | 2357
LGBTİ+’lar açısından elde edilen kazanımların tek tek yitirildiği ve ihlallerin arttığı son yıllarda, LGBTİ+’ların maruz kaldığı siyasal şiddet kendini daha net göstermektedir, yapılan barışçıl gösteri ve aktivist eylemlerde gözaltına alınan LGBTİ+’lara karşı yürütülen kovuşturmalar yargısal taciz yoluyla LGBTİ+’ların haklarının ihlaline yol açmaktadır, barışçıl toplantı ve gösterilere şiddet kullanılarak yapılan müdahaleler çarpıcı oranlarda artmıştır, ekonomik koşulların yarattığı yapısal şiddetin etkileri LGBTİ+’ların yaşamında doğrudan görülmektedir. Tüm bunlarla beraber sivil toplum örgütlerine yönelik baskının da arttığı ve güvensizlik hissinin hâkim sürdüğü bir siyasi iklimden bahsetmek mümkündür. Fakat tüm bunlara rağmen LGBTİ+ hareketinin günden güne daha da güçlendiğini ve çalışmalarını artırarak sürdürdüğünü söyleyebiliriz.
“Şiddet” kavramı LGBTİ+’ların yaşamında ne ifade ediyor? Şiddetle mücadele için nasıl araçlara sahibiz ve toplumsal dönüşüme giden yolda dünden bugüne neler yaptık? Şiddete karşı nasıl alternatif aktivizmler örgütleyebiliriz? Tüm bu soruları ve fazlasını Kaos GL Dergisi’nin 196. Sayısı olan “Şiddet” dosyasında tartışmaya açtık.
Bu sayıda “Baldıran Zehri” yazısıyla Berfin Atlı, “Siyasi İktidarın Hedef Aldığı Ama Bitiremediği: Üniversiteli LGBTİ+’lar” yazısıyla Mahmut Şeren, “Otoriterleşen Dünyada Aile Üzerinden LGBTİ+’lara Yönelen Şiddet: Ne Yapmalı?” yazısıyla Atilla Dirim, “Gizli Bir “Salgın” Olarak LGBTİ+’lara Yönelik Şiddet” çevirisiyle Umut Güven, “Bizi Yok Etmek Üzere Sözleşmişlerin Karşısına Dimdik Çık” yazısıyla Defne Güzel ve “Sosyal Hizmet Mesleğinde Şiddet Olgusuyla Çalışma” yazısıyla Defne Işık, “Translar Şiddetin Birçok Boyutuyla Karşı Karşıya” röportajıyla Janset Kalan, “Sabahattin Ali’den Oscar Wilde’a” yazısıyla Sa, “Bir Nörofelsefe Çalışması: Cinsiyetleştirilmiş Beynin İzinde” yazısıyla Alkım Seven & Neurothrashers ve “Coğrafya Kader Değildir: Dünyadan Dezenformasyon Kampanyaları” yazısıyla Elif Gölet katkı sundu.
Kapakta ve umumda ise sevgili Zeynep Gönen çalışmalarıyla eşlik etti.
Katkı sunan herkese çok teşekkürler,
Keyifli okumalar,
Umut Güven
You can subscribe to our e-mail newsletter and be informed instantly!