Eylül-Ekim / 2012 | 1057
Bu dergi, direnişlerin bir manzarası… Hastalıktan ideolojiye damgalamaya karşıbedensel direnişlerin… Bunun ne anlama geldiğini LGBT’ler ve kadınlar çokiyi bilir dedik; hem kendi direnişlerimizi derledik, hem de çemberimizdekihikâyeleri…Toplum sağlığını bozan ve toplum düzenini tehdit eden bizler,işte karşınızdayız!
Dosyamızın masaya yatırdığı meseleler dillendirmekle bitmiyor:Kürtaj tartışmalarının ve çocuk doğurma telkinlerinin gölgesinde, Dilan Bozgan,“Bedenim ne kadar benim?” sorusunu soruyor. Elif Kutlu, normlarla belirlenmişve sınırlanmış olmayı; Elif Yılmaz, insana, hayvana ve yeryüzüne özgürlüketrafında bedensel haykırışı; Erinç Seymen, neyin hasta ve neyin sakat olarakadlandırıldığını; Erkan Oruçoğlu, tıbbın kollarında can çekişen eşcinselliği; GüçlüSevimli, 2000’li yılların ölüm orucu direnişlerini; İlksen Gürsoy, trans kimliklerin“hastalıklı” tanımlanışını ve damgalanışını; Nurhayat Köklü, imkânsız kimliklerive kimliklere karşı direnen bedenleri; Ruveyda Tunç, İsrail’deki gençlerin vicdaniret direniş pratiklerini; Sait Çetinoğlu, “bu coğrafyanın kadim halklarının yokolmaya karşı direnişini”; Sema Semih, “zır bir lubunya olarak” dünyanın gerikalanına karşı koyuşunu; Seven Kaptan, DSM-5 sürecinde transseksüelliğin rotasınıve Ulaş Sona “Her şey bu kötü dünyada yaşadığımız için ideolojik, 37 yerindenyaralı bir hareketin yol arkadaşları olduğumuz için de her birimizin varlığıpolitiktir!” cümlesiyle trans direnişini dergiye taşıyor. Müge Tuzcu ve OsmanEvcan da, dergiye şu an bulundukları hapishanelerden yazıyor. Müge Tuzcu,Amed’in ayakta kalan çocuk bedenlerini;Osman Evcan ise bedensel bir direnişolarak veganlığı anlatıyor.
Dosya dışında, Cenk Erdem, gitarın ustası Carlos Santana’yı, yeni albümüne dairkonuşmak üzere dergimize davet ediyor. Hakan Bilge, yazısıyla “Sapına kadarerkekler, feminizmi def ederler!” diyor. Osman Bulugil, gösterinin futbolunu vefutbolun gösterisini yazıyor. Ozan Ezgi Berberoğlu, 31 Temmuz’da aramızdanayrılan, eşcinsel yazınının büyük ismi Gore Vidal’in anısına “gözler kapalıyken,gerçek dünya başlar” diyor. Nevin Öztop, “kum bataklığı” anlamına gelenTREIBSAND serginin derleyicileri Susann Wintsch ve Necla Rüzgar ile sohbetediyor. 7. Kadın Kadına Öykü Yarışması’nın 1.’lik ödülü kazananı Çağla Esmeratise, “Brezilya Nakışı Günlüklerim” öyküsü ile dergiyi taçlandırıyor.
UMUM sayfasını taçlandıran çalışma, Nilbar Güreş’ten geliyor. İçine soktuğuparmaklarıyla, minicik dünyasının zarını yırtarak onu sonsuz kılan kadını bizlerletanıştırıyor. Dergi kapağının konuğu ise, “Bir Kadının Günlüğü” serisi ile MuratTosyalı oluyor.
127. sayının dosya konusu “Sosyal Politikalar”. Yazılarınızı ve önerilerinizi, 5 Ekim’e kadar editor@kaosgl.org adresine bekliyoruz. Bizi sizsiz bırakmayın sakın!
You can subscribe to our e-mail newsletter and be informed instantly!